Monday, August 8, 2011

...Doddy dan FLUTD...

Salam Ramadhan semua...
ari jumaat 2 minggu lepas, anis terpaksa membawa en Doddy ke klinik...
masalah lama, en Doddy ni ada menghidap FLUTD...

Doddy posing2 sblom ke klinik...

ape 2 FLUTD???
Feline Lower Urinary Tract Disease...nk taw lebih lnjut boleh klik sini...
msuk kali ni, dh 3 kali Doddy dptkan treatment utk skit ni...
n opkos la ktorg akan bwa dia ke Klinik Haiwan Kulim...
Doddy ngan Dr 2 memg dh attach dah...hihi

mlm sebelum 2, ktorg perasan yg bila Doddy kencing, ada darah dlm
dia pny urin, so esoknya cepat2 bwa ke vet...
dr ckp nsib baik bwa cepat, dia pny pundi kencing belom keras lg...
tp kencing dia x lawas...sian sgt tgok tekepot bla nk kncing..huhu

klinik haiwan kulim...

kali ni Doddy mcm taw2 je klu dtg sni mesti nk kna cucuk..
dia pnyalah meronta2 x nak msuk blik rwtn, smpai kna
tutup pintu kaca 2...
tp dia tolak2 pintu 2 jugak...
seb bek anis bwa lead dia...huh, laz2 kna ikat...ekeke

dia robek2 pintu kaca 2 nak kuar...
hihi, x nak kena inject...

salah satu sebab penyakit ni adalah disebabkan pemakanan...
Doddy ni sgt2 memilih mknnanya ok...
penah skali ayah bwa dia g pet shop nk beli mknn, tokey 2 bg dia try
setiap mknn yg dia jual, tp 1 pon Doddy x bekenan...susah!!
dia ni juz mkn 1 commercial cat food ni...
n dr ckp sebab mknn 2 la, Doddy jd mcm ni..
Dr soh dia tukar ke Science Plan yg khas utk FLUTD...
juz vet je yg jual...
tp kt klinik ni tinggal 300g je...
bape ari la sgt nk thn...budak gemok kuat mkn ni...

ni la mknn 2..sekilo RM28...kopak poket...
tp utk Doddy tersyg, ekeke, terpaksa la...

td bekalan mknn da abes, nk pergi Kulim jauh plak, so ayah anis
try la g cari kt pet shop sni2 je...
dpat Science Plan adult pon jadila...
tp kedai 2 x jual plak...dia rekemenkan mknn bru ni....Bil-Jac...
korg penah dengar??? anis pon pestyme dgr... hihi

yg ni yg adult pny...rege dia sekilo RM20... murah skit...
ni 2kg pny...x taw bape ari thn...haha

dlm byk2 kucing anis bela skunk (23 ekor selepas kematian Obama)
budak Doddy ni la yg pling byk peelnya..
nk kta kucing mhal, x pon...kutip tgh jln je...
tp dia memg pndai amik ati org...cair tgok dia...cmne nk marah...hihi

x caye?? tgok ni..
hik3x...amik ko, sape soh inject aku...






12 comments:

meowwmania said...

alor cian Doddy...smoga Doddy cepat pulih yer

dulu kucin kite pon pnh kena camtu cuba anis try bg air rebusan barli mana tau serasi ;)

FareedSairi said...

dia nak rasa makanan yg ko masak kot. cuba sumbat ngan ayam goreng cili padi. hohoho.

anis said...

MM: air barli?? bg mnum ari2 ke?? hihi

abg fareed: haha, ayam grg memg peberet dia la...yg rebus x mo...

GtHans said...

cepat sembuh yer Doddy..

m.q said...

siannya Dodi, cepat baik yer...

Rosmawati Yusof said...

Mudah2an berkat bulan Ramadhan ni, Doddy cepat sembuh... sayang doddy

hud aikara said...

eh kucing saya si Kuya pun baru-baru ni asyik ulang alik ke tandas dia, tapi kencingnya sikit aje..tak perasan ada darah ke tak,risau gak ni. tapi selepas saya bagi makan ayam rebus takde pulak dia buat macam tu lagi.Masih kuat main lagi.Tapi still risau gak ni...

* HeeBum * said...

cepat sembuh ye dody... meow2..

m4rilyn said...

jangan takut jumpa Doc taw Doddy...dia ade penawar.

cepat sembuh ye

m.q said...

mummy Anis,
kitorg nak bagi postcard kat mummy Anis. nanti send kan alamat rumah ke email ni yer.
atreyu05@yahoo.com

then, kitorg akan pos kan poskad tu
tq

luv;
BoBo Salem & catlings

anis said...

GT hans, m.q, RY, hee bum, marie...tQ taw...Doddy syg korg...hihi

hud aikara...bek bwak kuya g vet...dulu msa 1st tyme doddy jd, x de drh gak, tp berulang g toilet..kencing x lawas...msa 2 da telambat, dr kna buat catheter, msuk tiub utk kuarkan ketulan urin 2...

m.q...ok, t mummy anis send ea...tQ bobo, chacha, kochie n sachiko...

iamphilomath said...

nak tanya. berapa bayran yg kena untuk rawatan flutd.

Related Posts with Thumbnails