Saturday, June 18, 2011

...my furkids 2 - Tiffanie Tif...

Salam semua...
rentetan dr entry lepas, kali ni anis nk cter psal anak bulu anis yg second plak, si Tiffanie...

Tiffanie atau nma mnja dia, Tif adalah kucing kesyangan anis...
dia ni je yg tdo ngan anis tiap2 malam...hehe..awal2 lagi dia da msuk blik nk tdo..
Tiffanie ni umur dia dah 6 tahun n dia adalah seekor betina...

FYI Tif ni kan mulut dia sakit taw...
dh agak lama...tp slalunya anis bwa dia g gov vet je, sebab save budget...
gov vet 2 slalu bg 1 sntikan n ubat utk dia minum...
slpas mnum ubat, dia mcm ok, tp then sakit berulang blik...
klu nak taw, dh 8 kali anis bwa dia gi klinik...
then anis try tny dr nurul HVC, n dr nurul ckp dia mybe terkena skit ni...
sedia nak sebut, tarik napas pjg2...
1, 2, 3
EOSINOPHILIC GRANULOMA COMPLEX @ EGC
ia disebabkan tndk blas imuniti berlebihan ke atas antigen dlm badan...
n dr nurul cdgkan bwa dia g private vet...
maafkan anis ye syg, sebab jimat duit, Tif jd skit...
InsyaAllah nnt akan bwa dia g Klnik Haiwan Kulim...Doddy slalu gi situ, dr dia pon ok...

ni lah keadaan mulut Tif yg makin bertambah serius...

tgok la muka inesen Tif tu, i'm sorry syg...

Tif ni kan da byk anak, antra anak2 dia ialah Tet (MIA), Yunika n Jojo...
dia ni sakit2 mulut n tua pon, tp sgt laris di psran bgai pisang grg pnas taw...
x smpai sebulan baby dia mati aritu, dah stat menggedik blik...ekekeke
ktorg slalu pggil dia GRO...haha, jgn mara

Tif dan anak bujangnya Jojo...

gmbr pndgn tepi sebab nk kaver mulut rabik...haha

p/s: kepada sesape yg ada info psal skit ni, jmput2lah share ea...
tmbh pengetahuan...hehe

5 comments:

GtHans said...

alaa siannya dia..harap cepat baik..Aminn

Juz Call Me Sharz said...

cian nye kat tiff...harap2 pas bawak g klinik nanti mulut die akan okay...

Afiqah Nabilah said...

kesiannya tiff,harap cepat sembuh amin.

anis said...

tQ sume...nnt da bwa g klinik, anis update ea...hehe

amyezette said...

Tumpang tanya, awak bawak tiff gi gov vet kulim ke? kat situ ade perkhidmatan neuter tak? Saya slalu pegi Klinik Haiwan Kulim mase kucing saye kecik2 dlu. skang dia da ada anak 4 ekor. Tak larat da nak jage. Tu yang ingat nak gi spay je. cme kat klinik haiwan kulim tu harge RM120. Igt nak cari yang less RM100. thanks

Related Posts with Thumbnails