Sunday, June 19, 2011

...my furkids 3 - Doddy dodot...

Salam semua...smbungan entry semalam ea...
kali ni budak bulu anis yg ke3, iaitu Mr Doddy...

Doddy ni asalnya stray cat yg ayah anis kutip di jalanan..
waktu 2 dia sedg cuba melintas jalan yg agak sibuk...
ada lori nk langgar dia, so ayah anis berhenti tepi jln n tahan semua keta kt situ...
then ayah g tgh jln, angkat doddy n bwa blik umah...

waktu 2 , umo Doddy lebey kurg 2 bulan bru...tecit lg..
dia slalu ada mslh penghadaman...x bley poo n pee la...
anis sapu perot dia ngan minyak gamat...msa 2 x pndai sgt nk bela anak kucing tnpa ibu ni...
Tif waktu 2 sarat mengandung kt Yunika, seminggu pas2 nika lahir...
tp Doddy x nak bla bg dia nyusu kt Tif...

anis ingat lg, msa 2 ktorg sume ingt doddy dh x mampu nk survive...
dia asyik duduk belakg pintu n merengek2...
mcm x caya dia skunk dh 3 thun lebey...dh gumok n buncit...hehe
dia anak pling mnja dlm umah...
anak mak la katakan...
tdo ptg n mlam2 ngan mak...eeii, malunya klu aweks luar 2 dgr...hehe

Doddy ni slalu gak sakit2...dia dh 2 kali kna jlnkan catheter (betoi ke x anis eja)...
ala, msukkan tiub ikut salur kencing sebab x leh kencing...sian...
dr pon pesan, dia kna kurangkan mkn ikan mentah, so skunk dia dah beralih kpd dry food...
kulit dia pon sensitip, slalu gatai2 klu kotor skit...
so kna rjin2 mndikan dia la...
tp dia x suka...memg pyh nk mndikn bdak mnja ni, silap2 demam dia taw...
mengada2 la katakan...ekekeke

klu kt umah, ktorg jrg pggil dia Doddy, kdg2 dia buat x taw je..
kna pggil dia Omey (comel), bru dia layan...hehe...ngada2 x???

en omey kita...hehe

gmbr paspot doddy waktu dia p obesi dulu2...haha

ni rupa budak gemok bru bgun tdoq..ekeke

p/s: ni sume gmbr l,a, skunk dia dia punya pipi dh belapis2 korang taw...hehe

5 comments:

GtHans said...

mana ader gemuk laa..Doddy gebu mcm Kakak ni..ekeke ;p

habsahharun said...

salam...

omey tu muka dia macam berkerut je..

tapi tetap comel :)

meowwmania said...

alhamdulillah..panjang umur Doddy, smoga Doddy sihat selalu :)

sesemut said...

anis, kalau dia susah nak mandi tapi ada part2 yg gatal2 tu , u buat air sabun dr malased , then sapu kat situ.. kiranya dia mandi kering laa... tapi make sure sabun tu u bersihkan balik. nanti dia jilat muntah pulak.

hud aikara said...

alololo...cedih muke dia...tapi tome sangatttt...

Related Posts with Thumbnails